De Laser Frezer

Wat is CNC lasersnijden?

Naast conventionele bewerkingstechnieken heeft CNC lasersnijden ook zeker zijn plek verdiend in de maakindustrie. Door de behoefte vanuit de markt naar complexe vormen waarin andere CNC bewerkingstechnieken niet meer voldeden, heeft CNC lasersnijden zijn intrede gemaakt en is tegenwoordig niet meer weg te denken.

Graag leggen we je uit wat zo’n CNC lasersnijder precies is en hoe die werkt. Daarbij lichten we de voor- en nadelen toe ten opzichte van de conventionele bewerkingsmethoden en laten we je zien welke materialen je er allemaal mee kunt snijden.

Wat is CNC lasersnijden en hoe werkt het?

Om te begrijpen wat CNC lasersnijden precies inhoud is het verstandig om de afkorting CNC uit te leggen. CNC staat voor Computer Numerical Control. Kort gezegd betekent dit de computergestuurde sturing van (werktuig)machines. Doormiddel van een zogenoemde G-code wordt een machine aangestuurd om naar bepaalde opgegeven coördinaten te gaan. Doordat een machine hierdoor volledig computergestuurd is, kan het eenvoudig en zeer nauwkeurig opdrachten uitvoeren.

Een CNC lasersnijder is dus een computergestuurde lasersnijder. Doormiddel van de gegeven opdrachten wordt een krachtige lichtbron geactiveerd op de momenten dat er moet worden gesneden. Waar de laserkop zich op het oppervlak moet bevinden wordt ook geregeld via deze computer gestuurde opdrachten.

Wil je weten wat lasersnijden precies is? We hebben een volledige pagina geschreven waar haarfijn wordt uitgelegd wat lasersnijden precies inhoud.

Wat zijn de voordelen?

Ten opzichte van conventionele bewerkingstechnieken heeft CNC lasersnijden enkele voordelen.

  1. Contactloos snijden; Doordat materiaal contactloos wordt bewerkt doormiddel van een laser kan het materiaal niet verschuiven of op een andere manier beschadigen, wat bij bijvoorbeeld CNC frezen wel goed mogelijk is gezien dit niet contactloos gebeurt.
  2. Schone snijrand; Waar bij conventionele technieken het materiaal wordt verspaand, verdampt het materiaal bij lasersnijden. Dit verdampen zorgt voor een schone snijrand waardoor er geen nabewerkingen plaats hoeven te vinden.
  3. Radiusvrije hoeken; Doordat de lasersnede een tiende van een millimeter groot is, kunnen strakke hoeken zeer gemakkelijk worden gemaakt. Waar je bij bijvoorbeeld frezen altijd een radius krijgt ten grootte van de gebruikte frees bij binnenhoeken heb je daar bij cnc lasersnijden geen last van.
  4. Snelheid; Cnc lasersnijden is over het algemeen een stuk sneller dan conventionele technieken. Afhankelijk van dikte en kleur van het materiaal is cnc lasersnijden gemiddeld 20 tot 50% sneller dan frezen. Hierdoor is een lasersnijmachine met vele opdrachten een stuk sneller klaar wat je direct terugziet in de prijs die jij betaald.

Wat zijn de nadelen?

Naast de verschillende voordelen heeft cnc lasersnijden natuurlijk ook enkele nadelen ten opzichte van conventionele technieken.

  1. Beperkt tot 2d vormen; Een groot nadeel ten opzichte van andere technieken is dat je met de laser volledig door plaatmateriaal heen gaat. Dit zorgt ervoor dat je met lasersnijden enkel 2d vormen kan produceren. Waar je bij bijvoorbeeld een cnc freesmachine kamers kunt uitfrezen gaat je dit nooit lukken met lasersnijden.
  2. Beperkt in dikte; Bij lasersnijden wordt licht zeer geconcentreerd gebundeld middels een lens. Op een bepaalde afstand van de lens is het licht het sterkst waarmee je door materiaal kunt snijden. Aangezien dit “brandpunt” maar een beperkte grootte heeft ben je beperkt in de diktes die je kunt snijden. Bij dikkere materialen is het brandpunt over de gehele dikte niet sterk genoeg waardoor je niet door het materiaal komt. Bij cnc watersnijden of frezen kun je een stuk dikker materiaal bewerken.
  3. Niet alle materialen te bewerken; Doordat materiaal verdampt wanneer je dit snijdt met een laser zijn er sommige materialen die je beter niet kunt en wilt snijden door de giftige gassen die vrij komen (denk bijvoorbeeld aan PVC en PTFE). Daarnaast zijn sommige materialen simpel te sterk om te snijden met een laser (denk hierbij bijvoorbeeld aan steen).

Welke materialen kun je bewerken met CNC lasersnijden?

Zoals aangegeven zijn er sommige materialen die je beter niet kunt snijden, gelukkig ook een heleboel wel. Afhankelijk van de wattage van de cnc lasersnijder kun je materialen dikker/dunner snijden. Gezien onze lasers een 150 watt laserbuis hebben, wordt op basis hiervan achter elk materiaal de te snijden dikte vermeld.

(POM) Polyoxymethyleen – tot 16mm

(HDPE) Hoge dichtheid Polyethyleen – tot 16mm

(PUR) Polyurethaan – tot 16mm

(HMPE) Hoog moleculair Polyethyleen – tot 6mm

(PMMA) Polymethylmethacrylaat – tot 30mm

(PC) Polycarbonaat – tot 8mm

(PETG) Polyester – tot 8mm

(PA6) Polyamide – tot 10mm

(PE Foam) Polyethyleen schuimrubber – tot 40mm

(PP) Polypropyleen – tot 8mm

(PS) Polystyreen – tot 3mm

Rubbers – tot 4mm

Pakkingspapier – tot 1,5mm

Hoe kunnen wij jou helpen?

De Laser Frezer is specialist op het gebied van lasersnijden, frezen en snijden. Voor diverse industrieën produceren wij wekelijks onderdelen. Grotendeels van de materialen lasersnijden wij, zijn er echter beperkingen of is een andere productie techniek voor dat materiaal beter of goedkoper wijken wij af naar andere technieken als frezen en snijden. Zo snijden wij rubbers voornamelijk met een snijmachine aangezien je hiermee een stuk dikker rubber kunt bewerken. Ben je benieuwd wat jouw onderdelen kosten, vraag een offerte aan en ontvang binnen 1 werkdag een offerte.

Vraag Nu je Offerte Aan