Threaded nuts, ook wel draadbusjes of schroefdraadbussen genoemd, zijn veelgebruikte componenten in de kunststofverwerking. Ze worden gebruikt om duurzame en sterke schroefdraadverbindingen in kunststof onderdelen te realiseren. Uiteraard kun je bij De Laser Frezer deze inserts laten installeren in je kunststof onderdelen! Op deze pagina gaan we verder in op de voordelen, toepassingen, soorten en installatieprocessen van threaded inserts in kunststof onderdelen.

Voordelen van Threaded nuts

Het gebruik van threaded inserts in kunststof biedt verschillende voordelen:

 1. Verhoogde Sterkte: Kunststoffen hebben vaak niet de sterkte om herhaaldelijke schroefverbindingen te weerstaan. Threaded inserts bieden een robuuste oplossing die voorkomt dat de schroefdraad in het kunststof verslijt of opgevreten wordt. Daarnaast is ook het maximale aandraaimoment hoger dan wanneer je het schroefdraad rechtstreeks in het kunststof zou tappen.
 2. Verlengt Levensduur: Door het gebruik van inserts kan de levensduur van een kunststof onderdeel aanzienlijk verlengd worden, omdat de inserts de belasting van de schroefdraad overnemen.
 3. Herbruikbaarheid: Inserts maken het mogelijk om schroefverbindingen meerdere keren los en vast te draaien zonder de kunststof te beschadigen.
 4. Betere Klemkracht: Inserts zorgen voor een betere verdeling van de klemkracht, wat resulteert in sterkere en betrouwbaardere verbindingen.

Toepassingen

De draadbusjes die wij monteren worden in tal van industrieën gebruikt, waaronder:

 • Elektronica: Voor het monteren van printplaten en andere componenten in kunststof behuizingen.
 • Automotive: Voor bevestigingen van massieve onderdelen, interieurdelen en andere kunststof onderdelen.
 • Consumentengoederen: In halffabricaten die worden toegepast in huishoudelijke apparaten, speelgoed en sportuitrusting.
 • Medische Apparatuur: Waar betrouwbaarheid en herhaaldelijke montage en demontage vereist zijn.

Soorten Threaded Inserts

Er zijn verschillende soorten threaded inserts die specifiek zijn ontworpen voor gebruik in kunststof:

 1. Ultrasone Inserts: Deze inserts worden geïnstalleerd met behulp van ultrasone trillingen die het kunststof verwarmen en de insert op zijn plaats smelten.
 2. Hitte-inserts: Vergelijkbaar met ultrasone inserts, maar in plaats van trillingen wordt er warmte gebruikt om de insert in het kunststof te smelten.
 3. Zelftappende Inserts: Deze inserts hebben schroefdraad aan de buitenkant en kunnen direct in het kunststof worden geschroefd zonder voorboren. Dit zijn de inserts die wij gebruiken, echter zorgen we wel voor een voorboring. Hierdoor komt er zo min mogelijk spanning op het kunststof te staan terwijl er een maximale verbindingssterkte wordt gerealiseerd.
 4. Pers-inserts: Deze worden eenvoudigweg in een voorgeboord gat geperst en houden door middel van wrijving of een “kraag” aan de achterzijde.

Installatieprocessen

De installatie van threaded inserts in kunststof onderdelen kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van het type insert:

 1. Ultrasone Installatie
 2. Hitte-installatie
 3. Persen
 4. Mechanische Installatie:Zelftappende inserts worden in het kunststof geschroefd met behulp van een tap-arm. Het gat wordt voorgeboord, gelaserd of gefreesd op een bepaalde diameter. Hier past de insert dan perfect (niet) in, zodat hij zichzelf goed vastklemt als deze wordt ingedraaid. Uiteraard maakt het niet uit of een plaat gelaserd of gefreesd is maar meestal worden de inserts toegepast in gefreesde kunststof onderdelen. Dit komt omdat de plaatdiktes van gelaserde onderdelen meestal niet voldoende dik zijn om de inserts in te bevestigen.

Meer weten over de mogelijkheden?

Laat het ons weten!

Verschillende materialen

Threaded inserts kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Onderstaande materialen zijn de meest gebruikte materialen voor threaded inserts in kunststof onderdelen:

1. Messing

Voordelen:

 • Uitstekende corrosiebestendigheid.
 • Goede thermische en elektrische geleidbaarheid.
 • Makkelijk te bewerken.

Toepassingen:

 • Veel gebruikt in elektronica, consumentengoederen, en medische apparatuur.

2. Roestvrij Staal

Voordelen:

 • Hoge sterkte en duurzaamheid.
 • Corrosiebestendigheid, zelfs in agressieve omgevingen.
 • Geschikt voor toepassingen die hoge hygiënestandaarden vereisen.

Toepassingen:

 • Gebruikt in medische apparatuur, voedselverwerking, en buitentoepassingen.

3. Staal

Voordelen:

 • Hoge sterkte en mechanische eigenschappen.
 • Voordelig bij grotere aantallen.

Toepassingen:

 • Veel gebruikt in de automotive-industrie, zware machines en bouwtoepassingen.