Tekenregels

Om tekeningen direct in te kunnen zetten voor een laserbewerking moet de tekening aan een aantal “eisen” voldoen. Deze eisen, ook wel tekenregels genoemd, leggen we hieronder uit.

“Uiteraard helpen we graag bij het opstellen van een tekening en of volledig ontwerp!”

De tekenregels op een rij

  • Schaal: Teken altijd met de schaal 1:1 (1 op 1) met millimeters als maateenheid.
  • De tekening moet aangeleverd worden in een .dwg of .dfx bestand. Een Illustrator bestand kan uiteraard ook omgezet worden.
  • De tekening dient alleen te bestaan uit snij- en graveerlijnen. Verwijder dus alle onnodige zaken uit de tekening, als maataanduidingen, centerlijnen, opmerkingen etc.
  • Voeg geen verschillende onderdelen/tekeningen samen: wij “nesten” de onderdelen zelf. Zorg er dus voor dat je voor elk onderdeel een afzonderlijke tekening hebt.
  • Vlakvullingen, fills en hatches moeten verwijderd zijn.
  • Text: maak outlines (strokes) van texten  ‘explode’ de teksten in CAD programma’s en ‘create outlines’ van teksten in Illustrator. Zet tekst in de tekening om van lettertype naar een vectorlijn (path), anders openen de teksten op onze computers in een simpel font. Zo voorkom je dat ze uiteindelijk in een verkeerd font gesneden worden! Als je een letter wilt uitsnijden, let er dan goed op dat je een font gebruikt dat daar geschikt voor is. De meeste fonts met letters die een omsloten deel hebben, zullen dan als één deel uit je materiaal vallen. Zoals bijvoorbeeld bij de e, de p, of de a. Fonts die zich wel goed laten snijden heten Stencil fonts (ook wel Army-fonts).
  • Stroke: gebruik dunne lijnen (0.2mm of hairline).
  • Layers: Als een tekening meerdere lagen bevat, kan het onduidelijk zijn wat er wel en niet gesneden moet worden. Voorkom onduidelijkheid en voeg alle lagen samen. Zorg voor gesloten contouren en verwijder steunlijnen en commentaar dat niet mee-gesneden/gegraveerd moet worden uit de tekening. Verwijder dus alle onnodige, ook onzichtbare, lagen, vormen en foto’s.
  • Dubbele lijnen: verwijder dubbele lijnen uit de tekening! Als er twee lijnen over elkaar in de tekening staan, zal de laser ze allebei markeren of snijden. Zorg dus dat lijnen elkaar niet overlappen. Bijvoorbeeld als je twee vierkanten tegen elkaar legt, wis dan van één vierkant één zijde.
  • Snijverlies: door het verdampen van het materiaal ontstaat snijverlies, deze is vergelijkbaar met een zaagsnede. Dit is per materiaal verschillend. Voor hout en acrylaat t/m 5 mm dikte houden wij ongeveer 0.15mm snijverlies aan. De laser snijdt standaard over het midden van de lijn. Desgewenst kunnen wij de zaagsnede compenseren.
  • Pas op voor relatief kleine vormen. Kleine vormen kunnen door het messen bed of “honeycomb” van de machine vallen.

Lasersnijden

De kleur van de vectorlijnen in een tekening moeten wit zijn en een dikte hebben van 0.1mm. Dikkere lijnen worden door de software niet als snijlijn herkend.

Lasergraveren

Wanneer het om een gravering gaat in de tekening, dient dit te worden aangegeven met de kleur geel.

Tekenregels zie voorbeeld

In de afbeelding hiernaast zijn verschillende voorbeelden zichtbaar van tekenregels.

De juiste tekeningen:

Voorbeeld 1:  De contouren moeten altijd gesloten zijn.

Voorbeeld 2: Een vorm laten uitsnijden kan prima.

Voorbeeld 3: Meerdere vormen laten uitsnijden kan ook,  mits hier een ruimte tussen zit.

Voorbeeld 4: Het lasersnijden van letters kan, mits deze bestaan uit een lettertype van Stencil Fonts. De kleine ruimtes van een letter kunnen er uitvallen, zoals je  kunt verwachten bij bijvoorbeeld de letter P, R of D.

Tekeningen die wij niet kunnen lasersnijden:

Voorbeeld 1: een open contour, dus een niet gesloten lijn. Hier kunnen wij helaas niets mee.

Voorbeeld 2: Een contour moet precies gesloten zijn, dus geen uitsteeksels of te lange lijnen hebben. Echt alleen de contouren moeten zichtbaar zijn. Alles  eromheen dient weggehaald te worden.

Voorbeeld 3: Een vlak in een vlak kunnen wij niet lasersnijden, doordat beide vlakken eruit zullen vallen.

Voorbeeld 4: Dubbele lijnen of lijnen die door elkaar lopen, kunnen wij niet snijden.

Nog iets niet duidelijk?

Vul onderstaand formulier en wij nemen zsm contact met je op!

Fout: Contact formulier niet gevonden.