Wat is lasersnijden en waar gebruiken wij het voor?

Lasersnijden is een techniek waarmee wij materialen met behulp van een laserstraal uitsnijden. Uiteraard klinkt dit logisch, maar het is een iets complexere materie. Ik ga je hieronder uitleggen wat het is en wat je er allemaal mee kunt doen. We kennen bijna allemaal de rode laser die uit bijvoorbeeld een laserpen of een presentatie pointer schijnt. Zoals je wellicht al eens hebt ervaren kun je met deze laser geen materialen snijden. Gelukkig maar, want dan zouden de beamer schermen niet zijn aan te slepen! De lasersnijmachines waar wij mee werken, stralen een onzichtbare laserstraal via een CNC aangestuurde machine op het te snijden materiaal. De kracht in de laser in combinatie met het zéér gebundelde laserlicht zorgen ervoor dat het materiaal onder de laserstraal smelt en verdampt. Door de positie van de laserstraal over het materiaal te bewegen kun je de meest complexe vormen uit het materiaal snijden.

Hoe het lasersnijproces werkt in 7 korte stappen:

 1. Tekening maken,
 2. Tekening in machine laden,
 3. Materiaal plaatsen,
 4. Laserbron wekt laserstraal op,
 5. CNC volgt “route” van de tekening,
 6. Materiaal in het pad van de laser smelt en verdampt,
 7. Onderdelen controleren, inpakken en opsturen.

Waar kun je lasersnijden voor gebruiken?

De laserstraal kan op verschillende manieren naar het materiaal gebracht worden. Overigens is het principe van het snijden altijd hetzelfde. Als de laserstraal het materiaal raakt, smelt en verdampt het materiaal onder de laserstraal. Door de kleine oppervlakte van de laserstraal (minder dan 0,1mm) is er zeer weinig materiaal verlies tbv de zaagsnede. Lasersnijden werkt met zeer veel materialen, van Acryl, Aluminium tot MDF en Zink. Je kunt het eigenlijk niet bedenken of je kunt het met een laser snijden. Een aantal uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Bij het lasersnijden van PVC komen bijvoorbeeld giftige gassen vrij, daarom snijden wij dit niet. Ben je benieuwd of we jouw materiaal snijden? Neem een kijkje in ons materiaal overzicht. 

De snelheid van het lasersnijden hangt heel erg af van het materiaal wat gesneden moet worden. Ook hangt het per machine af. Metaal snijden we in andere machines dan de kunststof onderdelen.

Waarom zou je Lasersnijden overwegen?

Zoals eerder genoemd kunnen wij met onze lasersnijmachines zeer complexe vormen uitsnijden. De complexe, maar ook minder complexe, vormen worden op een tempo uitgesneden waar je absoluut niet tegen kunt figuurzagen. Daarnaast gebeurt dit uitsnijden ook nog eens contactloos. Het materiaal wordt dus niet aangeraakt zoals bij bijvoorbeeld CNC-Frezen of bij een MessenSnijmachine. De onderdelen worden met software in de lasersnijmachine geladen en op minder dan een tiende van een millimeter nauwkeurig uitgesneden.

Enkele voordelen:

 1. Zeer snel onderdelen fabriceren
 2. Complexe vormen zijn geen probleem
 3. Contactloos vormen uit het materiaal snijden
 4. Hoge herhalingsnauwkeurigheid
 5. Zeer veel geschikte materialen