Kwaliteit van Lasersnijden en Aflevering

Wij vragen onze klanten regelmatig om advies en feedback over de laser gesneden onderdelen en om de service die we daaromheen hebben geboden. De reden hiervoor is dat we onze kwaliteit altijd naar een hoger niveau willen brengen en uiteindelijk hiermee onze klanten de beste producten en ervaringen kunnen bieden. De feedback en adviezen die we van onze klanten hebben ontvangen in de afgelopen periode hebben er voor gezorgd dat wij dit artikel hebben opgesteld. Doordat wij dagelijks met verschillende kunststoffen, opdrachten en producten, te maken hebben zijn sommige dingen voor ons normaal geworden die wel het vermelden waard zijn aan onze opdrachtgevers. De kwaliteit van lasersnijden die jij kunt verwachten hangt van meerdere delen in het productieproces af.

Standaard Lasersnijden

Standaard worden de onderdelen die wij lasersnijden zonder nabewerking uitgeleverd aan onze opdrachtgevers. Over het algemeen gaat dit goed en naar verwachting. Toch zijn er in sommige gevallen andere verwachtingen van bepaalde opdrachten en producten. In deze lijst hebben we een opsomming gemaakt van resultaten die mogelijk ongewenst zijn voor jouw situatie. Uiteraard zijn de resultaten te beïnvloeden door middel van nabewerking van de producten die wij lasersnijden.

Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van onderwerpen waar je rekening mee moet houden bij de kwaliteit van lasersnijden. Je vindt deze onderwerpen ook in de email handtekening in e-mails van De Laser Frezer. Indien het voor ons relevant lijkt zullen we deze onderwerpen ook nadrukkelijk mededelen in onze communicatie voorafgaand aan een order.

  1. Plaatdiktes kunststoffen;
  2. Verschil technische kunststoffen en reclame kunststoffen;
  3. De normaal aanwezige braam bij lasergesneden onderdelen.

Plaatdiktes kunststoffen

De kunststoffen die wij lasersnijden voldoen aan de hoogste eisen. Wij nemen onze materialen af bij grote Europese- en zelfs wereldspelers van de kunststof industrie. De plaatmaterialen die wij leveren hebben verschillende diktes met verschillende toleranties. Door de fabricage techniek van de kunststof platen ontstaat er dikte verschil in de platen. Indien de aangegeven plaatdikte bijvoorbeeld 6 mm is, dan is dit altijd een minimum maat. Een 6 mm plaat kan bijvoorbeeld geen 5,5 mm dik zijn, deze plaat is minimaal 6mm dik. De maximale dikte kan echter wel variëren, in het geval van een 6mm plaat kan deze tot wel 7mm dik geleverd worden. Uiteraard kunnen we eventuele overtollige materiaalhoeveelheden verwijderen. Standaard doen we dit niet. Moet jouw werkstuk aan exacte toleranties voldoen aan alle zijden van het product? Vraag ons dan naar de mogelijkheden!

Verschil Technische- en Reclamekunststoffen lasersnijden

De kunststoffen die wij lasersnijden hebben oorspronkelijk verschillende einddoelen. Zo is acrylaat een reclamekunststof en POM een technisch kunststof. In theorie kun je uiteraard POM ook voor reclame doeleinden gebruiken en acrylaat kan in de techniek gebruikt worden. Maar wat is dan het verschil? Technische kunststoffen zijn niet erg geschikt voor reclame doeleinden. Zo is HDPE wel mooi zwart maar het is moeilijk aan een gevel te lijmen. Daarnaast is HDPE wel zeer geschikt om bijvoorbeeld vijverfilters mee te maken. In een vijverfilter is het niet erg als er een krasje op het kunststof komt.

Bij POM-C geldt eigenlijk hetzelfde, POM-C wordt veelal in machines en apparaten gebruikt en komt dus niet in het zicht. Een krasje meer of minder is daarom niet erg. Het materiaal wordt gekozen vanwege andere eigenschappen dan zijn uitstraling. Daarentegen is het bij acrylaat zeer belangrijk dat er geen krassen op komen omdat dit materiaal juist heel veel wordt gebruikt in de reclame takken van de industrie. Zo is het bijvoorbeeld een veelgebruikte kunststof voor displays in supermarkten en wordt het veel gebruikt om freesletters te maken voor bijvoorbeeld bedrijfslogo’s. In dat geval moet het er natuurlijk spik-en-span uitzien en elk krasje is er één teveel. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor PETG en de meeste Polystyreen kunststof platen. Wij behandelen de platen altijd voorzichtig maar een krasje zit er snel op. Wij leveren de lasergesneden onderdelen standaard uit op de manier waarop wij ze binnenkrijgen. Dit wil zeggen dat we geen beschermfolie plakken op technische kunststoffen en we verwijderen geen beschermfolie van reclame kunststoffen. Uiteraard kunnen we deze handelingen wel verzorgen, maar de geoffreerde prijs is de prijs zonder nabehandeling van de gesneden materialen.

Ben je niet helemaal zeker of jouw gewenste materialen aan jouw eisen kan voldoen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.

Braam snijranden bij lasersnijden

Lasersnijden is een thermisch proces. Het materiaal dat in het pad van de laser komt, smelt en verdampt. Er zal altijd een kleine hoeveelheid materiaal in het smeltproces naar beneden lopen. Dit materiaal blijft hangen aan de onderkant van de snijrand en resulteert in een braam. Uiteraard zijn deze bramen zeer minimaal maar kunnen in sommige situaties wel als storend ervaren worden. Onlangs leverden we diverse lasergesneden metalen delen voor een bedrijf bij ons in de buurt. In dit bedrijf wordt met strikte toleranties, clean-rooms en vacuümzakken gewerkt. Een minimale braam aan een snijrand kan een vacuümzak doen scheuren. Tijdens onze navraag over de ervaring met de door ons geleverde producten kwam naar voren dat de producten in feite naar wens waren maar dat de braam niet verwijderd was. Deze braam is uiteindelijk door onze afnemer verwijderd. Uiteraard willen wij onze klanten graag ondersteunen en van A-tot-Z ontlasten. Dit is de reden geweest dat we informatie over de braam hebben toegevoegd aan dit artikel. Standaard is er altijd een minimale braam aanwezig aan de lasergesneden kanten. Bij elk materiaal ziet deze braam er anders uit. Indien noodzakelijk kunnen wij deze braam verwijderen, standaard wordt dit echter niet gedaan. Geef daarom bij je opdracht aan of een eventuele braam verwijderd moet worden of niet.

De kwaliteit van lasersnijden wordt mede bepaald door de bramen die tijdens het snijproces ontstaan. Hier onder een aantal fotos van bramen die acceptabel zijn bij het lasersnijproces: