POM vs UHMPE 1000

POM vs UHMPE, wat zijn de verschillen en wat zijn de gelijkenissen?

POMC – Polyoxymethyleen vs Ultra Hoog Moleculair Poly Ethyleen

UHMPE is Ultra Hoog Moleculair PolyEthyleen, een high performance variant van polyethyleen. POM is PolyOxyMethyleen, een high performance kunststof.

Wat is het verschil tussen deze UHMPE en POM? We gaan het je uitleggen in onderstaande tekst. Het verschil tussen UHMPE 1000 en HMPE 500 leggen we uit op een andere pagina (klik hier)?

Eigenlijk zijn de verschillen best groot, zowel optisch als technisch zitten er veel verschillen tussen POM en UHMPE. Waar wil je het voor gaan gebruiken?

Heads up POM VS UHMPE

Om te beginnen zit er verschil in de diktes die wij kunnen lasersnijden. UHMPE snijden wij tot een dikte van ca 6mm, POM snijden wij tot een dikte van ca 12 mm. Naast de verschillen in diktes die we kunnen lasersnijden zitten er ook technische verschillen in elk materiaal. Qua hoogwaardigheid van beide materialen staat POM net iets hoger op de “High Performance Ladder”  (Check de afbeelding op deze wikipedia pagina)

 • Wij lasersnijden HMPE tot 6mm
  Wij lasersnijden POM tot ca 12mm
 • 1148m² productieruimte
 • Persoonlijk advies
 • Gemiddelde levertijd 4-7 werkdagen
 • Levering in Nederland en België

1. Slijtvastheid POM vs UHMPE

Slijtvastheid, ook wel wear resistance genoemd, geeft aan hoe goed een materiaal tegen wrijvingen kan. De hoeveelheid materiaalafname als gevolg van deze wrijvingen worden gemeten in de zogenaamde sand slurry test. Bij deze test wordt er een plaatje POM of UHMPE in een machine blootgesteld aan een “sand slurry” (zand+water). Het zand en water wordt met een tooltje op het POM of UHMPE geperst en rondgedraaid voor 5 minuten. Deze test wordt conform strikte regelgeving uitgevoerd zodat de uitkomsten representatief zijn. Zowel UHMPE als POM zijn beide blootgesteld aan de sand slurry test. Uitkomst: 1:0 voor UHMPE. UHMPE is dus beter bestand tegen slijtage.

 • UHMPE heeft een score van 100 in de sland slurry test, hoe dichter bij de nul hoe beter.
 • POM heeft een score van 755 in de sand slurry test en slijt dus 7x zo hard

Conclusie, UHMPE is 7x beter bestand tegen slijtage dan POM.

2. Gewicht POM vs UHMPE

Over het gewicht kunnen we kort zijn, UHMPE heeft een gewicht van 930 kg per m3 en is dus lichter dan water. POM heeft een gewicht van 1410 kg per m3.
POM is dus zwaarder dan UHMPE, maar aangezien beide gewichten zowel een voordeel als nadeel kunnen zijn afhankelijk van de toepassing is het gelijkspel.

Conclusie, POM is 500kg per m3 zwaarder dan UHMPE.

3. Water absorptie POM vs UHMPE

Materialen hebben een bepaalde mater van water absorptie. Deze absorptie wordt uitgedrukt in procenten. POM neemt erg weinig water in zich op, namelijk ca 0,2%. Daar tegenover neem UHMPE nagenoeg geen water op, namelijk minder dan 0,01%. Een behoorlijk verschil! Aangezien POM zwaarder is dan UHMPE zal POM met hetzelfde volume dus significant meer water opnemen in vergelijking met UHMPE.

Conclusie, POM neemt bijna geen water op, maar toch nog vele malen meer dan UHMPE.
Tussenstand 2:1 voor UHMPE

4. De vloeigrens POM vs UHMPE

Interessant! POM staat achter in de tussenstand. Is dit een voorbode voor de eindstand of begint POM nu met een inhaalslag? Qua vloeigrens weten is POM vele malen beter dan UHMPE! De vloeigrens is de kracht die op het kunststof moet komen te staan om het plastisch te blijven vervormen. Waar UHMPE, overigens zeer taai, een vloeigrens van 19MPa heeft zal POM pas plastisch vervormen bij 67MPa, meer dan 3x de vloeigrens van UHMPE.

Conclusie, POM is taaier en vervormt minder makkelijk. De vormvastheid van POM is dus beter dan UHMPE. De vloeigrens van POM is ongeveer gelijk aan dat van koper. Gelijkspel inmiddels; 2:2.

5. Starheid POM vs UHMPE (Elasticiteit)

Inmiddels staat het gelijkspel. Uiteraard zijn wij ons bewust dat je op deze manier niet echt een wedstrijd kunt houden maar de verschillen aangeven in een battle geeft voor ons een soort competitie drang. Als het om starheid gaat dan komt ook hier POM als winnaar uit de bus. POM heeft een Elasticiteitsmodulus van 2800MPa waar UHMPE met een waarde van 700MPa vele malen minder stijf is. Naast deze elasticiteit hebben beide materialen en bepaalde hardheid, dit wordt uitgedrukt in Shore. De hardheid van UHMPE is 60 graden in ShoreD. Daartegenover heeft POM een hardheid van 81 graden ShoreD. Wat zegt dit precies? Als het gaat om maatvaste onderdelen en onderdelen waar druk op komt te staan, bijvoorbeeld een tandwiel, dan kun je het beste voor POM kiezen. UHMPE zal bij minder krachten elastisch vervormen.

Conclusie, POM is 4x harder dan UHMPE. Tussenstand 2:3 voor POM.

6. Temperatuurbereik POM vs UHMPE

UHMPE heeft een gigantisch groot temperatuurbereik. Van -260 tot + 80 graden gedraagt dit materiaal zich conform datablad. POM heeft een veel minder groot temperatuur bereik, namelijk -50 tot +100 graden. Toch gaan wij POM als winnaar uit deze strijd laten komen omdat de kans groter is dat een onderdeel wordt toegepast in een omgeving van -20 tot +100 graden. Die -260 van UHMPE is natuurlijk leuk, maar hoe vaak gebeurt het dat je een UHMPE onderdeel nodig hebt rondom het absolute nul-punt? Daarnaast is POM bestand tegen piekbelastingen van temperaturen tot 135 a 140 graden. UHMPE geeft in deze strijd aan dat de beste op papier niet altijd wint.

De stand: 2:4 voor POM.

7. Elektrische isolatie POM vs UHMPE

De een na laatste battle gaat over elektrische isolatie. Hoe goed houdt UHMPE of POM elektriciteit tegen? Dit wordt uitgedrukt in Kilo Volt per millimeter.
De materialen zijn hierin aan elkaar gewaagd. Beide materialen worden veel gebruikt in de elektrische industrie, zoals transformator onderdelen en andere elektrische componenten. UHMPE heeft een diëlectrische sterkte van 44KV/mm tegenover 40KV/mm voor POM.
Met een kleine voorsprong is UHMPE hier dus iets beter in dan POM.

Conclusie, beide materialen zijn geschikt voor het gebruik in elektrische scheidingen en apparaten.

Tussenstand: 3:4 voor POM.

8. De prijs van POM vs UHMPE

De spanning is om te snijden, tot nu toe staat POM voor met 1 punt. Wint POM deze laatste battle of wint UHMPE en wordt de eindstand 4:4? We vertellen je het in deze laatste battle. De battle duurt niet lang want POM is duurder dan UHMPE. Om exact te zijn is POM van 10mm dik 1,9x de prijs van een UHMPE plaat van 10mm dik.

Conclusie, POM is duurder dan UHMPE.

Eindstand: 4:4, dus gelijkspel

Zijn POM en UHMPE gelijkwaardig?
NEE!

We hebben er een battle van gemaakt om het verschil in de materialen kenbaar te maken. In feite zijn beide kunststoffen niet met elkaar te vergelijken. Vergelijk het met Lewis Hamilton en Lionel Messi. Beide personen zijn super in wat ze doen en ze kunnen ongetwijfeld ook een dagje meedraaien in elkaars plek. Toch zijn ze alle twee bedoelt voor andere toepassingen. Dat is bij POM en UHMPE precies hetzelfde.
UHMPE is met name beroemd en geliefd om zijn hoge slijtvastheid. Waar POM binnen een maand de geest geeft, bijvoorbeeld op een stenen stortplaats, gaat UHMPE meer dan een jaar mee.
Daarentegen is POM een geliefd materiaal voor technische en nauwkeurige onderdelen voor bijvoorbeeld machines. Waar POM erg maatvast is en nauwkeurig te produceren is zal UHMPE absoluut geen goede vervanger zijn.

Eind conclusie is;

UHMPE is een totaal ander materiaal dan POM, beide hebben goede en minder goede eigenschappen. Afhankelijk van jouw toepassing is of POM of UHMPE beter. Heb je vragen over welk materiaal het meest geschikt is voor jouw onderdeel of jouw project? Neem contact met ons op dan helpen we je verder!

UHMPE schijfje onder de sand slurry test machineUHMPE in de sand slurry test machine

Samenvatting verschillen POM en HMPE 1000

 1. HMPE is 7 keer slijtvaster dan POM
 2. POM (1410kg/m3) is 500 kilo per m3 zwaarder dan HMPE (930kg/m3)
 3. HMPE neemt 0,01% water op, POM 0,2%, door het soortelijk gewicht van POM neemt het veel meer water (bij hetzelfde volume) op dan HMPE
 4. POM is taaier en POM heeft een hogere vloeigrens (67MPa) dan HMPE (19MPa)
 5. HMPE is zachter dan POM
 6. HMPE is goedkoper dan POM

Heb jij vragen over HMPE en POM of heb je toevoegingen op bovenstaand artikel? Laat het ons weten!

UHMPE lasersnijden

Zowel POM als HMPE zijn goed te lasersnijden

POM vs HMPE

Ontvang de beste prijs voor jouw kunststof gesneden onderdelen

Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven

Vul je gegevens in en upload je snijtekening. Je ontvangt vrijblijvend en zo snel mogelijk een offerte van ons.

  Wij kunnen met de bestandstypes .dxf en .dwg direct offertes genereren. Heb je geen snijtekeningen? Onze tekenaars kunnen indien nodig ook schetsen uitwerken.

  Ingediende tekening blijven jouw eigendom, wij gaan er discreet mee om en verwijderen tekeningen na de offerte vervaldatum.

  (Geen zorgen, wij respecteren je privacy)

  • Gemiddelde levertijd 4-7 werkdagen
  • 145 soorten kunststof voorradig
  • Persoonlijk advies
  • 16 hightech bewerkingsmachines
  • 1148m² productieruimte
  • Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks

  Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven.