HMPE – Lasersnijden

Hoog Moleculair Polyethyleen

HMPE 500 en HMPE 1000

Wij snijden in feite twee verschillende soorten hmpe. HMPE 1000 en HMPE 500. HMPE 1000 is hoogwaardiger en slijtvaster dan de HMPE 500 variant. Kijk voor alle verschillen tussen HMPE 500 en HMPE 1000 op deze pagina.

HMPE Lasersnijden

HMPE kent een hoge moleculaire dichtheid, waardoor het ook bijzonder slijt- en slagvast is. Tevens voldoen HMPE halffabricaten aan de regelgeving op het gebied van hygiëne, waardoor kwaliteit en veiligheid gegarandeerd wordt. Hierdoor is het een veel voorkomend materiaal in de levensmiddelenindustrie. Deze kunststof wordt vaak gekozen omdat het relatief goedkoop is. HMPE kunnen wij uitstekend lasersnijden tot 5 a 6mm dikte. De maximale dikte die we kunnen snijden hangt af van de kleur HMPE en de vorm van het gewenste onderdeel. Hoe dikker het onderdeel, hoe grover de details moeten zijn om het goed te kunnen lasersnijden. Daarnaast absorbeert zwart HMPE de laserstraal beter dan bijvoorbeeld groen of naturel HMPE. Hierdoor kunnen wij zwart HMPE dikker lasersnijden dan andere kleuren. Bekijk onze HMPE Lasersnij video op deze pagina of neem direct contact met ons op voor eventuele vragen.

Dikker HMPE nodig? In dat geval kunnen we ook HMPE frezen

 • Wij lasersnijden HMPE tot 5 a 6mm
 • 1148m² productieruimte
 • Persoonlijk advies
 • Gemiddelde levertijd 4-7 werkdagen
 • Voordelig HMPE van 1 tot 10.000+ stuks
 • Levering in Nederland en België

Binnen 1 werkdag een offerte

HMPE Lasersnijden volgens jouw specificaties

Op zoek naar een leverancier die HMPE onderdelen volgens jouw specificaties produceert? De Laser Frezer heeft ruime ervaring in het lasersnijden van onderdelen uit HMPE. Met onze Anti-Vortex lasersnij-techniek worden randen zeer strak en nauwkeurig gesneden. Wil je één onderdeel, een nul-serie of een grote serie laten produceren? Door moeiteloos een tekening te uploaden ontvang je doorgaans binnen 1 werkdag een vrijblijvende offerte (die wij na akkoord binnen 4-7 dagen al kunnen leveren). Moeten wij met je meedenken wat betreft de productie van kunststof onderdelen? Neem gerust contact met ons op, wij ondersteunen je graag.

HMPE lasersnijden groen

Laat je HMPE door De Laser Frezer lasersnijden

hmpe_snijden_onderdelen

Voordelen van HMPE lasersnijden

HMPE wordt in de industrie hoofdzakelijk verwerkt met behulp van verspanende technieken. Lasersnijden van HMPE heeft een aantal voordelen ten opzichte van deze technieken. Uiteraard heeft lasersnijden ook een aantal nadelen. De voordelen van HMPE lasersnijden hebben hoofdzakelijk betrekking op dunne onderdelen met een dikte van maximaal 6 mm. Door dikker HMPE kunnen we in principe niet snijden. In feite komen we er wel doorheen, alleen zal er een gesmolten rand rond de zaagsnede ontstaan. De 6mm dikte geldt voor onderdelen van zwart HMPE. Andere kleuren reageren minder goed op het laserlicht waardoor we groen en wit/naturel HMPE tot een dikte van 3 a 4mm kunnen snijden.

De voordelen van HMPE Lasersnijden:

 1. Het gaat sneller dan frezen,
 2. De zaagsnede is zeer dun, er wordt dus weinig materiaal verspild,
 3. Door de dunne zaagsnede zijn ook zeer complexe vormen mogelijk,
 4. Radiusvrije hoeken kunnen eenvoudig gemaakt worden,
 5. Snijden gebeurt contactloos, breuk en verschuivingen worden zo geminimaliseerd

HMPE is volledig goedgekeurd voor direct contact met levensmiddelen. Het materiaal is vochtafstotend, slijt- en slagvast en chemisch bestendig. Hierdoor is het dé Food Grade kunststof binnen de voedingsmiddelenindustrie. Ben jij ook op zoek naar HMPE oplossingen binnen o.a. de voedingsmiddelenindustrie? Vraag ons naar de mogelijkheden!

Andere Food Grade kunststoffen die wij bewerken zijn:

Nadelen HMPE lasersnijden

Ondanks dat HMPE lasersnijden veel voordelen heeft, heeft het ook nadelen. De voordelen van het lasersnijden van HMPE onderdelen gaan dus niet altijd op. In feite zijn er 2 grote nadelen ten opzichte van frezen.

 1. De maximale materiaaldikte;
  Een lasersnijmachine kan tot maximaal 6mm dik HMPE snijden. Ondanks dat het een mooi materiaal is om te laseren houdt het na 6mm echt op. Bij HMPE frezen is de dikte geen probleem. Heb je onderdelen nodig dikker dan 5 a 6 mm dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om met lasersnijtechniek te maken.
 2. Kamers en verdiepingen;
  Economisch is het vaak niet interessant om verdiepingen en kamers in een HMPE onderdeel te laseren. Doordat de zaagsnede van een lasersnijmachine zeer smal is, wordt een onderdeel ook met maximaal deze zaagsnede bewerkt. Een kamer “frezen” met een laserstraal neemt dus veel tijd in beslag. Hierdoor is kamers frezen met een freesmachine vaak voordeliger. Toch kan het zijn dat een onderdeel tijdens het uitsnijden ook gelijk voorzien wordt van een verdieping. Door deze twee bewerkingen te combineren kan het alsnog interessant zijn. Daarnaast kan een lasersnijmachine zeer fijne en gedetailleerde kamers en verdiepingen fabriceren waardoor lasersnijden soms als verlengstuk wordt gebruikt. Waar frezen ophoudt begint laseren, waar laseren ophoudt begint frezen.

Samenvatting HMPE lasersnijden

In het kort kunnen we stellen dat HMPE lasersnijden een voordelige productie methode is bij onderdelen tot 6mm dik.
Boven 6mm dik is frezen of waterstraal snijden beter.

Compartimenten en verdiepingen produceren is met frezen in de meeste gevallen voordeliger. Als een onderdeel tijdens het lasersnijden direct voorzien kan worden van een kamer of verdieping dan kan lasersnijden voordeliger zijn. Als er zeer fijne details uit een onderdeel gehaald moeten worden, bijvoorbeeld een verdieping van <2mm breed dan is lasersnijden voordeliger.

Als er complexe vormen uitgesneden moeten worden met bijvoorbeeld radiusvrije hoeken dan is dit alleen mogelijk met lasersnijden.

Heb je vragen over jouw onderdeel? Benieuwd of het te produceren is met lasersnijden? Schaam je niet, neem gewoon contact met ons op en wij helpen je verder!
Ons advies kost niets!

Ontvang de beste prijs voor jouw kunststof gesneden onderdelen

Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven

Vul je gegevens in en upload je snijtekening. Je ontvangt vrijblijvend en zo snel mogelijk een offerte van ons.

  Wij kunnen met de bestandstypes .dxf en .dwg direct offertes genereren. Heb je geen snijtekeningen? Onze tekenaars kunnen indien nodig ook schetsen uitwerken.

  Ingediende tekening blijven jouw eigendom, wij gaan er discreet mee om en verwijderen tekeningen na de offerte vervaldatum.

  (Geen zorgen, wij respecteren je privacy)

  • Gemiddelde levertijd 4-7 werkdagen
  • 145 soorten kunststof voorradig
  • Persoonlijk advies
  • 16 hightech bewerkingsmachines
  • 1148m² productieruimte
  • Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks

  Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven.