Kunststof Laseren

Kunststof Laseren, ook wel kunststof lasersnijden genoemd, is één van de voordeligste kunststof bewerkingstechnieken. Door kunststoffen te laseren kunnen eenvoudig vormen uit een platte plaat gesneden worden. Bij platte (2d) onderdelen tot een dikte van 15 mm is kunststof laseren veruit de voordeligste bewerkingstechniek. Frezen is een interessante 2e optie. De Laser Frezer houdt zich dagelijks bezig met het laseren van kunststoffen onderdelen, halffabricaten en eindproducten. Kunststof laseren is relatief nieuw en is bezig met een opmars. Toch is kunststof laseren bij veel mensen en bedrijven nog onbekend.

“Vliegt kunststof niet in brand als je het gaat laseren?” Is een vraag die ons vaak gesteld wordt als we de voordelen van kunststof laseren uitleggen aan personen die onbekend zijn met deze bewerkingstechniek. Ons antwoord hierop is natuurlijk; Nee hoor! De meeste kunststoffen zijn juist  perfect te laseren. Wij maken gebruik van industriële C02 lasersnijmachines, hiermee snijden we dagelijks honderden onderdelen voor diverse branches in de maakindustrie.

hmpe_snijden_onderdelen
 • Gemiddelde levertijd van 4-7 werkdagen

 • 5 Hightech Lasersnijmachines

 • 145 Soorten kunststof voorradig

 • 1148m² Laserfabriek

 • Zowel diepe als brede Technische kennis.

 • Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks

Kunststof Laseren, welke kunststoffen zijn geschikt?

Voordeel Kunststof Laseren

Kunststoffen Laseren is een snelle en voordelige bewerkingstechniek. Hoe komt dat? De snelheid zit hem hoofdzakelijk in de relatief hoge snijsnelheid. De snijsnelheid bij het laseren van kunststoffen is natuurlijk voor een groot deel verantwoordelijk voor de productie tijd. Productie tijd kost geld dus hoe verder we dit kunnen minimaliseren hoe lager de kostprijs voor een kunststof onderdeel uiteindelijk wordt. Ten opzichte van kunststof frezen is kunststof laseren tussen de 20 en 50% sneller. Daarnaast is ook het instellen van de machine minder complex en minder tijdrovend. Tot een dikte van circa 15 mm, afhankelijk van de kunststof soort, is laseren voordeliger dan frezen. Boven de 15 mm zal laseren minder goed gaan of zal de laseren niet meer door het materiaal heen komen. Bij dikkere onderdelen is de keuze voor frezen dus interessanter. Uiteraard adviseren wij hierin. Een ander punt van aandacht is het produceren van kamers en verdiepingen. Zoals bijvoorbeeld verzinken van schroefgaten. Dit is economisch vaak minder interessant om met laser techniek te produceren. Uiteraard adviseren wij hierin.

Korte samenvatting: Bij platte onderdelen is kunststof laseren dus voordeliger ten opzichte van frezen. Wil je een 3d vorm uit een platte plaat laten produceren dan kunnen we dit onderdeel beter frezen.

Complexe ontwerpen gemakkelijk te laseren 

Waar je bij een freeswerkstuk rekening moet houden met de dikte van de frees, hoeft dat bij het laseren niet. Een lasersnijmachine kan vormen, en dus producten, uitlaseren die met een freesmachine gewoon simpelweg niet te produceren zijn. Het gaat hier met name om kleine onderdelen met bijvoorbeeld scherpe hoeken. Waar je bij een frees dus vastloopt op maakbaarheid gaat laseren dus mogelijk nog wel lukken. Heb jij een complexe vorm kunststof nodig? Laat het ons weten.

Zeer smalle snijbreedte

De snijbreedte bij het laseren van kunststof is afhankelijk van het materiaal en de afstelling van de machine tussen de 0,05 en 0,15mm. Door deze zeer smalle snijbreedte gaat er heel weinig materiaal verloren. Er kunnen dus meer onderdelen uit een plaat gehaald worden. Ook is het mogelijk hele dunne snijlijnen te verwerken in een onderdeel. Dit valt eigenlijk onder hierboven benoemde “complexe vormen mogelijk” maar de smalle snijbreedte is dus en reden waarom de complexe vormen mogelijk zijn.

Contactloos laseren

We hebben het al eerder genoemd, contactloos lasersnijden. Bij zowel frezen van kunststof plaatmateriaal als het snijden(met een plotter) van dunnere kunststof folies vindt contact tussen snijgereedschap en werkstuk plaats. In principe hoeft dit geen problemen op te leveren. Toch zien we vaak dat dunnere folies scheuren tijdens het snijden. Het dikkere kunststof plaatmateriaal verschuift nogal eens tijdens het frezen. Doordat lasersnijden contactloos gebeurt kan het kunststof niet scheuren en/of bewegen tijdens het snijproces. De foutmarge wordt hierdoor verkleind en dit resulteert in een hogere productiviteit en lagere kostprijs!

Radiusvrije hoeken

Klinkt heel ingewikkeld maar is het niet. Omdat een frees rond is, en heel hard rond draait, kan hier geen haakse binnenhoek mee gemaakt worden. Een hoek bevat altijd minimaal de radius van de frees. Bij een 8mm frees betekent dit dat een hoek altijd een binnenradius van 4mm heeft. Een buitenhoek kan met een frees wel radiusvrij gemaakt worden. Het voordeel van kunststof laseren is dat zowel binnenhoeken als buitenhoeken probleemloos radiusvrij geproduceerd kunnen worden. Door het snijoppervlak van 0,1×0,1mm maakt het niet uit hoe scherp de hoeken moeten worden. De lasersnijder maakt alle hoeken radiusvrij.

Voordeel Kunststof lasersnijden radiusvrije hoeken

Nadelen kunststof laseren

Naast de voordelen van kunststof laseren zijn er uiteraard ook een aantal nadelen. De nadelen van kunststof laseren zijn hoofdzakelijk onder te verdelen in de 4 nadelen:

 1. Enkel 2d vormen (economisch) mogelijk,
 2. Warmte inbreng
 3. Beperkte dikte mogelijk
 4. Niet geschikt voor alle materialen

De exacte uitleg van de 4 nadelen van kunststof laseren lees je hier. 

Toepassingen laseren kunststof onderdelen

Laseren is een veelgebruikte soort bewerkingstechniek die voor vele soorten markten de uitkomst biedt. De Laser Frezer levert naast eindproducten ook vele soorten onderdelen en halffabricaten. Wij helpen opdrachtgevers die actief zijn in zeer diverse markten bij het realiseren van hun ideeën. Verschillende voorbeelden van deze markten zijn:

 • Jachtbouw;
 • Machinebouw;
 • Automotive industrie;
 • Electrotechniek;
 • Voedingsindustrie.

Lasersnijden zonder rompslomp

Ben je benieuwd wat De Laser Frezer voor jou kan betekenen? Neem een kijkje bij de verschillende soorten kunststoffen die wij snijden of vraag vrijblijvend een offerte aan. Mocht je nog vragen hebben, beantwoorden wij die uiteraard graag.

Hoe werkt kunststof laseren?

Op deze pagina lees je alles over het laseren van kunststoffen met een Co2 Lasersnijmachine!

Ontvang de beste prijs voor jouw kunststof gesneden onderdelen

Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven

Vul je gegevens in en upload je snijtekening. Je ontvangt vrijblijvend en zo snel mogelijk een offerte van ons.

  Wij kunnen met de bestandstypes .dxf en .dwg direct offertes genereren. Heb je geen snijtekeningen? Onze tekenaars kunnen indien nodig ook schetsen uitwerken.

  Ingediende tekening blijven jouw eigendom, wij gaan er discreet mee om en verwijderen tekeningen na de offerte vervaldatum.

  (Geen zorgen, wij respecteren je privacy)

  • Gemiddelde levertijd 4-7 werkdagen
  • 145 soorten kunststof voorradig
  • Persoonlijk advies
  • 16 hightech bewerkingsmachines
  • 1148m² productieruimte
  • Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks

  Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven.