Kunststof Frezen

 • Gemiddelde levertijd van 4-7 werkdagen

 • 16 Hightech bewerkingsmachines

 • 145 Soorten kunststof voorradig

 • 1148m² Productieruimte

 • Zowel diepe als brede Technische kennis.

 • Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks

Binnen 1 werkdag een offerte

Kunststof Frezen

Kunststof frezen is een bewerkingsmethode die jaren oud is. In de maakindustrie is kunststof frezen daardoor dus ook erg bekend. Het lasersnijden van kunststof is daarentegen minder bekend, daarom hebben we een aparte pagina gemaakt over kunststof lasersnijden en één over kunststof frezen. De Laser Frezer is producent van kunststof onderdelen, halffabricaten en eindproducten. Deze halffabricaten en eindproducten fabriceren we dus met behulp van Lasersnijtechniek en freestechniek. Beide bewerkingen hebben voor- en nadelen. Op deze pagina leggen we je alles uit met betrekking tot kunststof freeswerk. Kunststof wordt door ons gefreesd in allerlei vormen en maten. Alle soorten kunststoffen zijn perfect te frezen. Het ene materiaal reageert natuurlijk mooier dan het ander, maar in de praktijk geeft kunststof frezen een mooi resultaat. Wij maken gebruik van een 3-assige CNC freesmachine, hiermee frezen we dagelijks honderden onderdelen voor diverse branches in de maakindustrie.

Waarom kunststof frezen?

De 4 grootste voordelen van frezen

Ten opzichte van andere snijtechnieken heeft frezen diverse voordelen. Door deze voordelen worden er nog dagelijks duizenden kunststof onderdelen gefabriceerd met een freesmachine. 

De voordelen van kunststof frezen op een rijtje:

 • Geen warmte inbreng

 • Geschikt voor alle kunststoffen
  (ook chloride- en fluorhoudende kunststoffen)

 • Diktes mogelijk tot ca 50 a 80mm

 • Voordelig 3 dimensionale onderdelen produceren

Kamers gefreesd in HDPE

Geen warmte inbreng

Frezen is een verspanend proces, door een roterende beweging wordt er met gebruik van de frees materiaal verwijderd. Bij het correct frezen wordt het kunststof hierdoor nagenoeg niet warm. Bij lasersnijden wordt het materiaal gesneden met een thermisch proces. De laserstraal is namelijk warm en hierdoor wordt er warmte in het materiaal gebracht wat soms ongewenst is. Bij frezen is dit niet het geval en hierdoor blijven materiaal specificaties altijd behouden.

Geschikt voor alle kunststoffen

Een groot voordelen kunststof frezen is dat praktisch alle kunststoffen kunnen worden bewerkt met de frees. Tijdens het frezen van kunststoffen worden er geen schadelijke stoffen uitgestoten, dit is een groot voordeel. Vooral bij fluorhoudende kunststoffen zoals teflon, maar ook bij chloride houdende kunststoffen zoals PVC is lasersnijden een NO-GO. Frezen daarentegen is een prima methode om deze kunststoffen te bewerken. Ook POMC en PA6 worden door ons in allerlei (maatvaste) vormen gefreesd. Waar lasersnijden gelimiteerd is door de chemische samenstelling van het materiaal, kunnen we met frezen iedere kunststof soort bewerken.

Alle dikten mogelijk

Doordat de freesmachine het freesje kan laten zakken kunnen we zeer dikke platen bewerken. We worden eigenlijk alleen gelimiteerd door de lengte van de frees en het gewicht van de kunststof plaat. Waar de laserstraal na enkele centimeters zijn volledig “kracht” verliest, freest de frees vrolijk door.

Voordelig 3-dimensionale vormen produceren

Doordat de freesmachine continu beweegt over de X, Y en Z as (links/rechts, voren/achteren en omhoog/omlaag) kan hij eenvoudig verdiepingen in het materiaal maken. Bij lasersnijtechniek gaan we eigenlijk altijd volledig door het materiaal heen, met de freesmachine kunnen we bijvoorbeeld halverwege het materiaal stoppen. Ook kunnen we schuine kanten aan jouw onderdeel gefreesd worden.

Welke nadelen zijn er?

De 3 nadelen van frezen

PET-G frezen

Naast de voordelen die je hierboven hebt kunnen lezen heeft het frezen van kunststoffen ook een aantal nadelen.

De nadelen van kunststof frezen op een rijtje:

 • Materiaal verlies

 • Snijkwaliteit na verloop van tijd

 • Mogelijke materiaalbeschadiging

Materiaal verlies

Doordat er tijdens het frezen grote delen van het materiaal worden verwijderd is het materiaal verlies bij frezen erg groot. Daarentegen is de zaagsnede bij het lasersnijden slechts één tiende van een millimeter. Het materiaalverlies bij het snijden met een laser is hierdoor zeer gering. Dit geeft de mogelijkheid om meer delen uit hetzelfde stuk materiaal te halen waardoor kosten voor materiaal dalen.

Snijkwaliteit na verloop van tijd 

De eindkwaliteit van een product moet altijd goed zijn. Het maakt niet uit of je een enkel stuk laat produceren of wanneer je een grote batch met 1000+ stuks laat maken. De kwaliteit moet goed en consistent zijn. Daarmee bedoelen we dat de 1e serie dezelfde kwaliteit moet hebben als het laatste product. Omdat een frees een verspanende bewerking is en de frees dus fysiek in contact komt met het product, zal de frees slijten. Elke frees heeft slechts een bepaalde levensduur. Na verloop van tijd zal de frees minder scherp worden en dit is te zien aan de snijkanten. De snijkanten zullen aan het eind van de levensduur rafelen en doffer worden dan wanneer een nieuwe frees wordt gebruikt. Bij het lasersnijden heb je geen last van dit probleem. De laserbron wordt ingesteld op een bepaald vermogen en dit vermogen zal worden afgegeven totdat de laserbron kapot gaat. Uiteraard heeft een lasersnijmachine onderhoud nodig maar dit is niet terug te zien in de snijkwaliteit. Doordat lasersnijden contactloos gebeurt, slijt de apparatuur niet waardoor de snijkwaliteit constant blijft, je hebt dus geen last van slijtende frezen. Bij het lasersnijden zit er dus geen verschil tussen het eerste en het laatste product dat uit de lasersnijmachine komt.

Materiaalbeschadiging bij freeswerk

Door materiaal te bewerken door middel van frezen, wordt het materiaal tijdens het proces mechanisch belast. Deze belasting geeft de kans om het te bewerken materiaal te beschadigen. Waar tijdens frezen het materiaal kan beschadigen door de mechanische belasting is hier bij lasersnijden geen sprake van. Lasersnijden gebeurt contactloos waardoor materiaalbeschadiging tijdens het snijproces niet mogelijk is.

Welke sectoren profiteren van kunststof frezen?

Toepassing frezen kunststof onderdelen

De Laser Frezer levert naast eindproducten ook vele soorten onderdelen en halffabricaten aan onze opdrachtgevers. Naast technische bedrijven helpen wij opdrachtgevers die werkbaar zijn in zeer diverse markten bij het realiseren van hun ideeën. Verschillende voorbeelden van deze markten zijn:

 • Machinebouw
 • Automotive industrie
 • Electrotechniek
 • Voedingsindustrie
 • Verpakkingsindustrie

Wat voor soort kunststoffen frezen wij?

Kunststof frezen zonder rompslomp

Ben je benieuwd wat De Laser Frezer voor jou kan betekenen? Neem een kijkje bij de verschillende soorten kunststoffen die wij snijden of vraag vrijblijvend een offerte aan. Mocht je nog vragen hebben, beantwoorden wij die uiteraard graag.

Nog even kort samengevat

De kunststoffen die wij frezen zijn: PVC, PTFE, HDPE, HMPE, POM-C, PET-G, Acrylaat, Polycarbonaat, Polypropyleen, Polystyreen, Polyamide, Rubbers (NBR, SBR, EPDM, Siliconen) en PE schuim.

Kunststof frezen heeft 4 primaire voordelen, deze hebben te maken met de materiaaldikte, materiaalsoort, 3-dimensionale onderdelen, en de warmte inbreng.
De maakbaarheid van een gefreesd onderdeel wordt niet gehinderd door de materiaaldikte en het soort materiaal. Ook zijn 3d vormen relatief eenvoudig en dus voordelig te produceren. Doordat frezen nagenoeg geen warmte in het materiaal brengt kan een technisch onderdeel binnen alle eisen worden geproduceerd met kunststof frezen

Er is relatief veel afval bij het frezen van kunststof. Er wordt namelijk veel materiaal (de dikte van de frees) verwijderd. Ook is er kans op breuk doordat de frees fysiek contact maakt met het te bewerken oppervlak. Ook zal de frees na verloop van tijd slijten, dit zie je terug in de freesrand.

Ontvang de beste prijs voor jouw kunststof gesneden onderdelen

Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven

Vul je gegevens in en upload je snijtekening. Je ontvangt vrijblijvend en zo snel mogelijk een offerte van ons.

  Wij kunnen met de bestandstypes .dxf en .dwg direct offertes genereren. Heb je geen snijtekeningen? Onze tekenaars kunnen indien nodig ook schetsen uitwerken.

  Ingediende tekening blijven jouw eigendom, wij gaan er discreet mee om en verwijderen tekeningen na de offerte vervaldatum.

  (Geen zorgen, wij respecteren je privacy)

  • Gemiddelde levertijd 4-7 werkdagen
  • 145 soorten kunststof voorradig
  • Persoonlijk advies
  • 16 hightech bewerkingsmachines
  • 1148m² productieruimte
  • Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks

  Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven.