Lasermarkeren
Door te lasermarkeren zorgen we ervoor dat een product wordt gecodeerd of gelabeld. Dit gebeurt met behulp van een laserstraal die zeer nauwkeurig en met behoud van kwaliteit te werk gaat. Hierdoor zijn zelfs de meest delicate afbeeldingen, 1-punt-lettertypes en minuscule vormen duidelijk zichtbaar.
Snelheid van lasermarkeren
Lasermarkeren is één van de snelste markeerprocessen die er op de markt te vinden zijn. Hierdoor kunnen we snel en efficiënt werken maar vooral nauwkeurig. Voor nagenoeg elk materiaal kunnen wij producten leveren naar wens.
Het voordeel van lasermarkeren
Een groot voordeel van lasermarkeren is dat de code op veel soorten materialen permanent is. Hierdoor kan het niet uitlopen of vervagen. De mogelijkheden zijn eindeloos, denk eens aan cijfers, logo’s en datamatrix codes.
Naast het voordeel dat lasermarkeren permanent is zijn er nog een aantal voordelen:
- Precies: De lens bundelt het licht nog beter waardoor de laserstraal erg smal is. Hierdoor is de lijn erg klein en kan de laser super precies markeren.
- Snel: Lasermarkeren is een erg snel proces. Binnen enkele seconden staat de gewenste marketing op het object.
- Duurzaam: Voor het markeren van het materiaal is er geen inkt of bijvoorbeeld een frees nodig. Hierdoor is de bewerking lasermarkeren erg milieuvriendelijk.
Lasermarkeren vs Lasergraveren
Met beide bewerkingsmanieren kan er een markering worden aangebracht op allerlei soorten materiaal. Het grote verschil zit hem voornamelijk in de diepte van de aangebrachte markering.
Markeren veranderd de oppervlakte structuur van het materiaal door het oppervlak kort te belichten met een laserstraal met laag vermogen. De eigenschappen van het materiaal worden op deze manier veranderd en hierdoor ontstaat de gewenste markering.
Graveren haalt een deel van het materiaal weg en verdampt dit, hierdoor ontstaat er een inkeping in het te bewerken materiaal.
Bij markeren kunnen de details veel fijner worden aangebracht dan bij lasergraveren. De reden hiervoor is dat de laser bij lasermarkeren een lasergrootte heeft van 0.001 mm2 en de laser die wordt gebruikt voor graveren een lasergrootte van 0.1 mm2. De straal van de laser bij lasermarkeren is dus veel kleiner en kan hierdoor de details veel fijner aanbrengen.
Toepassingen
De toepassingen waarvoor lasermarkeren het meest wordt gebruikt zijn de volgende:
- QR-codes
- Barcodes
- Logo’s
- Serienummers
Lasermarkeren doen wij voornamelijk op metaal. Echter kunnen wij ook PP, POM, PS en HDPE bewerken door middel van lasermarkering. Hout kan niet worden gemarkeerd met de laser, maar is wel zeer goed te bewerken middels lasergraveren
De industrie
Er zijn veel producten op de markt die informatie bevatten van een onderdeel doormiddel van een code. Deze kennen wij als streepjes- of datamatrixcodes. De meeste componentmarkeringen moeten gemakkelijk ook deels elektronisch leesbaar zijn en een goede duurzaamheid hebben. Hierin bieden onze lasermachines uitkomst.
We zien dit vaak terug in o.a. de machinebouw, elektronica, bouwmaterialen, auto- en luchtvaartindustrie. Maar natuurlijk kan lasermarkeren ook gebruikt worden voor naamplaatjes of decoratie.
Zit je in één van deze industrieën en heb je bijvoorbeeld een codering nodig of dient een serie één en dezelfde afbeelding te hebben, neem dan contact met ons op.
Lasermarkeren is dus een fascinerende techniek die de manier waarop we materialen graveren en markeren revolutioneert. Met zijn precisie en veelzijdigheid biedt het een waaier aan mogelijkheden, van industriële toepassingen tot creatieve ontwerpen.
De Basis van Lasermarkeringstechnologie
Lasermarkeren is het gebruik van een sterke lichtstraal om permanent markeringen aan te brengen op verschillende materialen. Deze methode is nauwkeurig, snel, en laat een duidelijke markering achter zonder het materiaal fysiek te beschadigen. Het oppervlak van het materiaal wordt dus niet weggehaald, maar alleen verkleurd. Er komt als het ware een laagje op het materiaal te liggen.
Hoe Werkt Lasermarkeren?
De techniek werkt door het concentreren van een laserstraal op een specifiek punt op het materiaal. De intense hitte van de laser veroorzaakt een reactie die een permanent merkteken achterlaat. Afhankelijk van het materiaaltype zal het resultaat verschillen. Als je bijvoorbeeld zwart POM-C lasermarkeert zal de markering grijs/wit zijn. Een markering op RVS zal zwart/antraciet worden terwijl een lasermarkering op aluminium dan weer wit wordt.
Verschillende Typen Lasers Gebruikt in Lasermarkeren
Fiberlaser
Fiberlasers zijn ideaal voor het markeren van metalen en kunststoffen, dankzij hun hoge precisie en snelheid. Fiberlasers zijn alleen geschikt voor materialen die geen licht doorlaten. Glas, plexiglas of andere transparante materialen kun je dus niet laser markeren met een Fiber laser.
CO2-Laser
CO2-lasers zijn geschikt voor het graveren van glas, hout, en bepaalde soorten kunststoffen, en bieden veelzijdigheid in toepassing. Daarnaast markeren we ook metalen met onze Co2 lasers. Hierbij brengen we eerst een zogenaamde markeerspray aan. Deze spray zorgt voor een absorptie van de laserstraal waardoor het onderliggende materiaal verkleurd. Dit zorgt uiteindelijk voor de zichtbare markering. Als je aluminium met Co2 markeert zal de kleur zwart worden terwijl het met een Fiber laser lichtgrijs/wit wordt.
UV-Laser
UV-lasers zijn uitstekend voor gevoelige materialen, omdat ze minder warmte genereren en daardoor het risico op materiaalschade verminderen. Met een UV laser kan snel glas gemarkeerd worden, dit is het grote voordeel van UV laser ten opzichte van Co2- en Fiber lasers. De Laser Frezer heeft geen UV-Laser omdat wij bijna geen markeren.
Industriële Toepassingen
In de automobielindustrie wordt lasermarkeren gebruikt voor het graveren van serienummers en veiligheidsinformatie. In de lucht- en ruimtevaartsector is het essentieel voor het markeren van onderdelen met traceerinformatie. Medische apparatuur vereist vaak nauwkeurige en onuitwisbare markeringen voor traceerbaarheid en veiligheid. Wij markeren daarnaast doorlopend typeplaatjes voor diverse opdrachtgevers in de industrie.
Creatieve Toepassingen
Lasermarkeren wordt ook gebruikt voor het personaliseren van producten zoals sieraden en cadeau-artikelen. Kunstenaars gebruiken deze techniek voor unieke ontwerpen en kunstwerken. De Laser Frezer markeert geen sierraden maar voor alle andere creatieve toepassingen helpen we je graag!
Voordelen van Lasermarkeren
Duurzaamheid en Kwaliteit
De markeringen gemaakt met laser zijn duurzaam, bestand tegen slijtage, hitte en corrosie. Dit garandeert een lange levensduur van de markering.
Snelheid en Efficiëntie
Lasermarkeren is een snelle methode die de productiviteit verhoogt en tijd bespaart in industriële processen.
Milieuvriendelijkheid en Veiligheid
De techniek is milieuvriendelijker dan traditionele methodes, omdat er geen inkten of chemicaliën aan te pas komen. Uiteraard kan er bij Co2 markeringen gekozen worden voor markeer spray. Dit zal afhankelijk van de toepassing wenselijk of onwenselijk zijn. Een markering is in principe voedselveilig, mits het materiaal wat gebruikt is ook voedselveilig is. Heb je vragen over een voedselveilige markering? Neem contact met ons op!
Uitdagingen en Overwegingen bij Lasermarkeren
Materiaalkeuzes
Niet alle materialen zijn geschikt voor lasermarkeren. Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen om de gewenste resultaten te bereiken. Een Fiberlaser is zeer geschikt om snel en nauwkeurig te markeren. Wil je hout laten markeren dan kan dat alleen op de Co2 laser. Moet het een metaal zijn en duurzaam buiten toegepast kunnen worden? Kies dan voor RVS.
Bekijk voor de volledige mogelijkheden onze materiaal keuze tabel.
De Toekomst van Lasermarkeren
Innovaties in Lasermarkeringstechnologie
De technologie blijft evolueren, met nieuwe innovaties die de precisie, snelheid, en toepassingsmogelijkheden van lasermarkeren verder verbeteren. Zo worden de slijtageplekken in spijkerbroeken tegenwoordig met laser gemarkeerd. Fiber lasers kunnen worden toegepast in een productielijn waarbij ze elk uniek onderdeel een uniek nummer markeren, in een split second! Daarnaast zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Neem voor vragen over markeren contact met ons op!
Toekomstige Toepassingsgebieden
De toekomst zal waarschijnlijk nieuwe en spannende toepassingen van lasermarkeren onthullen in diverse sectoren. Wij helpen jullie daar graag bij mee.
Conclusie Samenvattend is lasermarkeren een veelzijdige en efficiënte technologie die een breed scala aan toepassingen biedt in verschillende industrieën. Met zijn voortdurende ontwikkelingen belooft het een nog grotere rol te spelen in de toekomst.
Veelgestelde Vragen (FAQs)
Is lasermarkeren geschikt voor alle materialen?
Nee, lasermarkeren is niet geschikt voor alle materialen. Bekijk onze materiaalkeuze tabel voor meer informatie.
Hoe lang duurt het om iets te markeren met een laser?
Afhankelijk van je ontwerp en formaat zal een markering een bepaalde tijd innemen. Een fiber laser kan een oppervlak van 2x2cm binnen enkele seconden markeren. Vraag een offerte aan voor jouw markering.
Is lasermarkeren veilig?
Ja, zowel voor de operator als voor de gebruiker is lasermarkeren veilig.
Wat is het verschil tussen lasermarkeren en traditioneel graveren?
Bij graveren wordt er een deel van het oppervlak verwijderd en bij markeren wordt er een laagje van het oppervlak verkleurd.
Ontvang de beste prijs voor jouw kunststof gesneden onderdelen
Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven
Vul je gegevens in en upload je snijtekening. Je ontvangt vrijblijvend en zo snel mogelijk een offerte van ons.
(Geen zorgen, wij respecteren je privacy)
- Gemiddelde levertijd 4-7 werkdagen
- 145 soorten kunststof voorradig
- Persoonlijk advies
- 16 hightech bewerkingsmachines
- 1148m² productieruimte
- Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks
Let op! Wij leveren alleen aan bedrijven.