Kunststof Lasersnijden, Hoe werkt het?
Hoe werkt het lasersnijden van kunststof?
In theorie werkt het lasersnijden van kunststoffen op de zelfde manier als het lasersnijden van metaal. Bij kunststof worden er doorgaans minder hoge laser vermogens gebruikt dan bij metaal. Verder is de techniek in een lasersnijmachine nagenoeg gelijk. Door een laserstraal op een extreem klein oppervlak te richten “brandt” de laser als het ware door het materiaal heen. Feitelijk verdampt het kunststof direct op het moment dat de laserstraal op het oppervlak wordt gescheden. Om te voorkomen dat het kunststof tijdens het snijden verbrandt, blazen we snij-gas over het te snijden materiaal. Tevens zorgt dit snij-gas ervoor dat er geen versmelting van het kunststof plaats vindt. De “zaagsnede” is afhankelijk van de machine afstelling en materiaaldikte tussen de 0,05 en 0,15 mm. Dit is ook gelijk één van de grootste voordelen van kunststof lasersnijden ten opzichte van kunststof frezen. Bij het frezen van kunststoffen verlies je al gauw tussen de 5 en 15mm per zaagsnede, puur door de dikte van de frees! Uiteraard heeft frezen ook voordelen ten opzichte van lasersnijden, zo kunnen we met een laser minder goed 3d vormen produceren. Daarom wordt er bij het produceren van 3d onderdelen, zoals verdiepingen en sleuven, uit economisch oogpunt voor frezen gekozen.
Het proces van lasersnijden
Het genereren van de laserstraal bestaat uit het stimuleren van de bron die elektrische ontladingen creëert, dit is in feite te vergelijken met een TL-buis. Tijdens het stimuleren van deze bron wordt de gecreëerde straal door middel van een spiegel gereflecteerd totdat de straal voldoende energie heeft bereikt om uit de laserbron te ontsnappen. De laserstraal verlaat dan de laserbron in de vorm van een zeer gebundelde lichtstraal.
Vervolgens wordt de gecreëerde straal licht via een aantal spiegels richting het te snijden oppervlak geleidt. Om een nog sterkere en meer gebundelde laserstraal te krijgen wordt de straal voordat het materiaal wordt geraakt, gebundeld door een lens. Deze lens functioneert eigenlijk als een vergrootglas en focust de laserstraal op een oppervlak ter grootte van ongeveer 0,1×0,1milimeter. Met deze sterk gebundelde laser kunnen vervolgens de materialen zeer precies worden gesneden. Het “snijden” gebeurt in feite doordat het materiaal, wat door de laserstraal wordt beschenen, verdampt.
Lasersnijmachines
Om kunststoffen te kunnen lasersnijden hebben wij een aantal lasersnijmachines. De groottes van onze lasersnij machines varieert, zo hebben we machines met een maximum oppervlak van 900x1300mm, 1000x1600mm en 1550x3050mm. De reden dat we verschillende formaten machines hebben heeft te maken met de verschillende opdrachten die we uitvoeren. Een grote machine kan grote onderdelen maken, terwijl een kleinere machine vaak handiger is voor kleinere onderdelen. De machines waarmee we werken zijn onder andere BRM Laser machines. Naast de standaard BRM Lasers hebben we ook eigenbouw DLF Plastics Lasersnijmachines.