Composieten Glijlagers Lasersnijden / Halveren

Met onze lasersnijtechniek is het mogelijk om composieten glijlagers binnen ISO 2768-1 toleranties te halveren. Het grote voordeel van het lasersnijden van composieten glijlagers is dat er nauwelijks materiaalverlies optreedt en dat daardoor beide helften van de glijlager ingezet kunnen worden. Dit brengt een enorme kostenbesparing met zich mee. De bewerkingskosten zijn uiteraard minder dan wanneer een lager afgedraaid/gefreesd wordt, maar bij het draai en freeswerk gaat ook nog eens de helft van het glijlager verloren. Met de techniek die wij toepassen voorkom je overbodig materiaal verlies. Uiteindelijk een win-win situatie dus!

Natuurlijk zijn er ook beperkingen aan de voordelen die we met deze techniek kunnen behalen. Zo kunnen onze machines enkel de kunststoffen en composieten glijlagers lasersnijden, bronzen lagers kunnen wij helaas niet op deze manier halveren. Om brons te kunnen snijden is een hoger vermogen nodig wat ons belemmerd in de nauwkeurigheid. Daarnaast zijn er nog meer technische belemmeringen bij bronzen glijlagers. Bij kunststoffen is het vaak voordeliger om ze op een andere manier te halveren, bijvoorbeeld door ze door te zagen. De reden hiervoor is omdat de kostprijs van kunststof glijlagers vele malen lager is dan van composieten lagers.

De echte kostenbesparing zit hem dus in het halveren van composieten materialen door deze te lasersnijden.

Composieten glijlagers lasersnijden

Composiet glijlagers worden ook steeds vaker gebruikt en dat is niet zonder reden. De composiet lagers zijn gemaakt van een meerlaags, gelamineerd materiaal dat is opgebouwd uit meerdere componenten. Bij elke toepassing hoort een andere samenstelling van de verschillende componenten (of “bestanddelen”).

Zoals op onderstaande foto is te zien, lijkt dit materiaal erg op Kevlar. Toch heeft het wel degelijk andere eigenschappen.

kunststof lasersnijden

Het materiaal waarvan dit glijlager is gemaakt is Tribo Top L7/m maar uiteraard zijn vele andere merken en materialen geschikt. Een ander veelgebruikt composiet is Teclite. Deze materialen kunnen wij lasersnijden. Of we jouw specifieke lagers kunnen snijden hangt van verschillende factoren af. Om dit te kunnen bepalen vragen we je om een tekening en of foto naar ons te mailen. Eventueel vragen we om een sample op te sturen zodat we een (gratis) test uit kunnen voeren op jouw specifieke lager. Neem voor verdere vragen gerust contact met ons op!

Composiet ten opzichte van brons en kunststof

Composieten hebben ten opzichte van kunststof een aantal voor- en nadelen. Composieten zijn over het algemeen duurder dan kunststof glijlagers. Daar tegenover staat wel een zeer groot voordeel in de performance. Composieten zijn vele malen zwaarder te belasten dan kunststoffen. Over het algemeen zijn composieten duurzamer dan het gebruik van kunststoffen. In principe hoeft het geen nadeel te zijn, maar in sommige gevallen zijn composieten iets lastiger om te verkrijgen en te bewerken ten opzichte van kunststoffen.

Composieten hebben ten opzichte van bronzen glijlagers ook een aantal voor- en nadelen. Brons is net als composiet ook zwaar belastbaar. Echter is een bronzen lager veel stijver en minder flexibel dan composieten. Brons slijt daarnaast sneller, en is over het algemeen duurder in aanschaf ten opzichte van composiet glijlagers.

Eigenschappen Composiet glijlagers

  • Zelfsmerend;
  • Onderhoudsvrij;
  • Slijtvast;
  • Erg laag uitzettingscoëfficiënt;
  • Voedingsmiddelen industrie geschikt;
  • Zeer weinig (tot geen) vochtopname;
  • Hoge belastbaarheid;
  • Maatvast;
  • Vele malen lichter dan staal.

Waar worden Composiet glijlagers gebruikt?

  • Machinebouw;
  • Voedingsmiddelenindustrie;
  • Olie en gas sector;
  • Scheepvaart;
  • Landbouwtechniek;
  • Heavy machinery.