Lasersnijden

De Laser Frezer is jouw leverancier voor snijwerk met hoge nauwkeurigheid door het gebruik van een laser. Lasersnijden is een geavanceerde bewerkingstechniek waar zowel in de particuliere en zakelijke markt veel gebruik van wordt gemaakt. In de industriële maakindustrie is lasersnijden een veelgebruikte soort techniek. Vooral de laatste jaren zie je een enorme verschuiving van het conventionele frezen naar het lasersnijden.

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een technologie waarbij een laser wordt gebruikt om materiaal te snijden. Een laser bestaat uit een elektronische stralingsbron die licht afzendt in een minuscule bundel. Door de krachtige stralingsbron te bundelen door middel van een lens, kunnen materialen onder andere worden gesneden. Doordat de straal van de laser op een minuscuul oppervlak wordt geprojecteerd, is de “zaagsnede” bij het snijden zeer klein. Deze minimale zaagsnede in combinatie met een zeer geavanceerd besturingssysteem zorgt voor extreem hoge nauwkeurigheid van de te snijden delen. Zo kent lasersnijden vele voordelen.

pefoam_laser_snijden
lasersnijden pp
 • Gemiddelde levertijd van 4-7 werkdagen

 • 16 Hightech bewerkingsmachines

 • 145 Soorten kunststof voorradig

 • 1148m² Productieruimte

 • Zowel diepe als brede Technische kennis.

 • Voordelig van 1 tot 10.000+ stuks
Vraag nu je offerte aan

Het proces van lasersnijden

Het genereren van de laserstraal bestaat uit het stimuleren van de bron die elektrische ontladingen creëert, dit is in feite te vergelijken met een TL-buis. Tijdens het stimuleren van deze bron wordt de gecreëerde straal door middel van een spiegel gereflecteerd totdat de straal voldoende energie heeft bereikt om uit de laserbron te ontsnappen. De laserstraal verlaat dan de laserbron in de vorm van een zeer gebundelde lichtstraal.

Vervolgens wordt de gecreëerde straal licht via een aantal spiegels richting het te snijden oppervlak geleidt. Om een nog sterkere en meer gebundelde laserstraal te krijgen wordt de straal voordat het materiaal wordt geraakt, gebundeld door een lens. Deze lens functioneert eigenlijk als een vergrootglas en focust de laserstraal op een oppervlak ter grootte van ongeveer 0,1×0,1milimeter. Met deze sterk gebundelde laser kunnen vervolgens de materialen zeer precies worden gesneden. Het “snijden” gebeurt in feite doordat het materiaal, wat door de laserstraal wordt beschenen, verdampt.

Verschillende type lasersnijders

De bewerkingstechniek lasersnijden wordt uitgevoerd door één van de drie soorten lasers. De drie soorten lasers zijn:

 • De CO²-laser; De koolstofdioxidelaser was één van de eerste gaslasers die werd ontwikkeld. De laser werd destijds uitgevonden door Kumar Patel in 1964 en is nog steeds één van de meest bruikbare lasers om te lasersnijden. CO²-lasers produceren een infrarood straal en zijn de meest krachtigste continulasers die momenteel beschikbaar zijn.
 • De Nd:YAG-laser;
 • De diodelaser.

Voordelen lasersnijden

Ten opzichte van andere snijtechnieken heeft lasersnijden diverse voordelen. Ten eerste is de mate van vervuiling van het materiaal sterk verkleint, dit doordat er geen snijkant kan worden vervuilt door het materiaal en de snijkant het materiaal zelf niet kan vervuilen.

Door de extreem gebundelde laser, is de precisie tijdens het lasersnijden enorm hoog. Hierdoor kunnen de meest gedetailleerde en complexe (maar ook de minder complexe) ontwerpen op een hoog tempo worden gesneden waar je absoluut niet tegen kunt figuurzagen. Daarbij kan de precisie na verloop van tijd niet verminderen doordat de laserstraal tijdens het lasersnijden niet slijt. Deze efficiëntie resulteert in een snede met minimaal snijverlies.

Een ander voordeel is dat materiaal een minimale kans heeft om te vervormen tijdens het proces, dit omdat lasersnijden een kleine hitte-aangetaste zone heeft. Daarnaast zijn er ook materialen die zeer lastig of zelfs helemaal niet zijn te snijden door het gebruik van traditionele snijtechnieken.

Tenslotte gebeurt lasersnijden contactloos. Het materiaal wordt dus niet aangeraakt zoals bij bijvoorbeeld CNC-Frezen of bij een messen-snijmachine. Hierdoor is verschuiving niet mogelijk.

De voordelen samengevat op een rijtje:

 • Complexe ontwerpen gemakkelijk te snijden;
 • Minimaal snijverlies door hoge precisie;
 • Strakke en schone snijrand;
 • Minimale kans op vervorming van het materiaal;
 • Contactloos met hoge snelheid snijden.

Toepassingen lasersnijden

Lasersnijden is zoals eerder genoemd een veelgebruikte soort bewerkingstechniek die voor vele soorten markten de uitkomst biedt. De Laser Frezer levert naast eindproducten ook vele soorten onderdelen en halffabricaten aan onze opdrachtgevers. Naast particulieren helpen wij opdrachtgevers die werkbaar zijn in zeer diverse markten bij het realiseren van hun ideeën. Verschillende voorbeelden van deze markten zijn:

 • Jachtbouw;
 • Machinebouw;
 • Automotive industrie;
 • Electrotechniek;
 • Voedingsindustrie.

Lasersnijden zonder rompslomp

Ben je benieuwd wat De Laser Frezer voor jou kan betekenen? Neem een kijkje bij de verschillende soorten materialen die wij snijden of vraag vrijblijvend een offerte aan. Mocht je nog vragen hebben, beantwoorden wij die uiteraard graag.

Vrijblijvende offerte aanvragen?

Of contact ons voor advies.

Upload je design